En el torn de preguntes del Ple intervenim, una vegada més, perquè se’ns doni resposta i no perquè se’ns digui mentiders. El soroll mediàtic sorgit per la possible obertura del centre comercial Sant Jordi els diumenges és conseqüència directa d’una estranya maniobra de l’equip de govern.

El mateix 30/11, dia del ple, ens envien 2 punts per entrar per urgència. Un d’ells, ORDENANÇA MERCATS DE VENDA NO SEDENTÀRIA DE L’AMETLLA DEL VALLES. Estem acostumats que aquestes urgències en realitat no ho siguin, sospitant que la intenció real és la d’impedir que la oposició pugui estudiar-les.  Es tractava d’una nova ordenança que actualitzava la que teníem i afegia una modificació curiosa:

 “L’activitat de venda en el mercat es realitzarà en dos mercats diferents, un els divendres i l’altre els diumenges, i es duran a terme entre les 8 i les 15 hores, amb una periodicitat setmanal i dins l’àmbit delimitat pels carrers que formen el casc urbà.”

La nostra abstenció estava basada en què no havíem tingut temps d’estudiar la proposta i perquè estàvem segurs que tampoc s’havia fet amb l’acord dels comerciants locals. El detall de fer dos mercats, un en diumenge, ens va cridar l’atenció i ens vàrem proposar esbrinar-ne el que poguéssim, encara que fos un cop hagués estat aprovada.

La sorpresa va arribar quan els treballadors del Carrefour primer, i El 9 Nou després, ens demanen explicacions al respecte. Ens expliquen que ja fa temps que els preocupa, que el propietari de la gran superfície demana poder obrir els diumenges, i que si el mercat es fa al pàrquing del centre comercial, podran fer-ho sense problemes.

Els expliquem la nostra postura, demanem que s’escoltin totes les parts, i que el mercat s’ha d’ubicar al centre urbà, en cap cas en un pàrquing de la perifèria. Cal fer poble! A més, la pròpia ordenança parlar dels carrers “que formen el casc urbà”.

També en parlem amb l’alcalde i la regidora de comerç. Ens expliquen que sí, que fa temps que li donen voltes a l’opció d’un mercat al centre comercial, aprofitant la construcció de la passera. Els avisem de la previsible oposició dels treballadors i del comerç del centre urbà, volem que s’escoltin totes les parts abans de prendre una decisió. L’alcalde “s’excusa” dient que aquesta és una petició de fa temps del centre comercial, i no una iniciativa pròpia del govern.

Arribem al ple Ordinari del 28 de gener de 2017 amb la intenció d’aclarir la qüestió i trobem mofa i menyspreu. Com ja ha passat amb molta gent que ha vingut a fer ús del torn de paraula, aquesta ha estat la reacció a una pregunta incòmoda: la burla, i ser titllats de mentiders. Les AMPAs, associacions de defensa dels animals i altres persones ja han patit aquests fets en primera persona. Mentides i contradiccions. Ara resulta que el que ens van dir no ens ho van dir… i que això dels diumenges no és segur… però fa quatre anys que ho volem fer